pátek 11. září 2015

Hej Sheala, počuješ, co je to vlastně ten DJing?

Tohle jsem chtěla napsat už dávno, ale pořád nebyl čas. Je rok 2015. Polovina lidí co mám jako kontakt na facebooku je DJ, byla někdy DJ, nebo uvažuje o tom, že by byli DJ. Je to koníček a někdy i povolání který přináši lidem mnoho mírných zábav, a je stále zahaleno jakousí rouškou tajemství. Tak něco malinko poodhalím.

DJ hraje hudbu jinejch lidí. A dělá šaška.

Dřív se ještě dělal beatmatching, equalizace (to byly ty základní věci), a spousta různých dalších zajímavých věcí navíc. Kdo nezvládal beatmatching DJ nebyl. Někdy v roce 1998 (teď se bavíme o české republice) stačilo mít technický skills a desky. Teďka je to hodně jiný... mnoha lidem dělá beatmatching počítač a už to nikdo neřeší. Ale byla doba, kdy bylo nutný umět srovnat desky, nevěděli jste jak jsou rychlý, nevěděli jste nic.

Vzali jste desku. Pustili. Jak hrála vzali druhou. Teďka uděláte slip cue - šoupáte deskou dokud neslyšíte první beat, pustíte, jak se to předbíhá nebo zpomaluje tak tu desku popoháníš nebo brzdíš. Zároveň hýbete s pitch faderem na gramci, ten mění rychlost.  Na obrázku je to to v červeným kolečku, tím se dá hejbat.





Dá se to naučit i relativně 
rychle, slyšela jsem o lidech co se naučili míchat drumnbass na tři týdny. ale ty první pokusy jsou strašný. Skuste si pustit dva winampy přes sebe. Nebo se jestli jste z Brna, stavte se a můžete si to vyzkoušet, za nějaký piškot či příspěvek do pokladny mojí neziskovky.


Pak se začaly vyrábět  CD playery, co uměly měnit pitch a zastavit se a daly se popohánět jogem... a měřily tempo. A to byl začátek konce. Jenomže něco končí, něco začíná.  (Pokračování příště)

Žádné komentáře:

Okomentovat